Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ιδέες για μια ζωή με μηδενικά απορρίματα - Zero Waste lifestyle

Έχω πολύ καιρό να γράψω καθώς έφυγα τον Αύγουστο του 2014 για να ζήσω έξω, εκεί άρχισα ένα Αγγλόφωνο blog αφού πια ο κύκλος μου αποτελέιται κατά 80% από μη Έλληνες και επίσης γιατί απ' όταν επέστρεψα δε βρήκα δυστυχώς τίποτα να με εμπνεύσει στην πατρίδα μου παρ' οτι γύρισα εντελώς συνειδητά γνωρίζοντας πως εδώ θέλω να μείνω κι ας είναι πολύ δύσκολο να βρω μια ουσιώδη δουλειά.

Έψαχνα λοιπόν για μήνες (κοντά ένα χρόνο) πηγή έμπνευσης αλλά μάταια. Όταν όμως έπαψα να ψάχνω, ήρθε αυτή σε εμένα!

Κάπως έτσι λοιπόν βρήκα το κίνημα Zero Waste και τα αντίστοιχα γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναρτώνται ιδέες για μια ζωή με την ελάχιστη - αν όχι μηδενική - κατανάλωση πλαστικών, χαρτικών κ.ο.κ.

Παράλληλα, καθώς πήγαινα σε σχολεία για να κάνω παρουσιάσεις σχετικά με την ανακύκλωση, έμαθα πως ο μέσος Έλληνας παράγει λέει 500 κιλά (!!!) απορριμάτων ετησίως. Παρατήρησα δε πως ήταν πολύ λίγα τα παιδιά που ήξεραν για τις επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες σακούλες και αυτό με προβλημάτισε πολύ. Τα καλά νέα έιναι πως τα περισσότερα παιδιά ήξεραν όχι μόνο ότι πρέπει να ανακυκλώνουν αλλά και τους κανόνες για αποτελεσματική ανακύκλωση.

Καθώς διανύουμε το μήνα Plastic free July, αδράττω την ευκαιρία να σας πω πώς μπορείτε να διώξετε τα μιας χρήσεως προιόντα από τη ζωή σας και να κάνετε ένα μακροπρόθεσμο δώρο στο περιβάλλον!

Έχετε σκεφτεί ποτέ να αγοράσετε παγούρι αντί να καταναλώνετε χωρίς έλεγχο πλαστικα μπουκάλια που έχει αποδειχθεί πώς κάνουν και κακό στην υγεία λόγω των συστατικών του πλαστικού που απορροφούνται από το νερό, τους χυμούς και τα φαγητά που περικλείονται απο αυτο?


Παγούρι μεταλλικό από την Action Aid - 2 σε 1 το καλό!




Έχετε σκεφτεί πόσα πλαστικά ποτήρια έχετε πετάξει αφού ήπιατε τον καφέ σας απ' έξω?

Κεραμικό ποτήρι με μεταλλικό καλαμάκι για τον καφέ από τα χαντράδικα στο Μοναστηράκι!


Γνωρίζετε πως τα καλαμάκια κι οι αναπτύρες καθώς επίσης τα φελιζόλ και τα αφρολέξ δεν ανακυκλώνονται?

Οι γυναίκες που διαβάζετε αυτές τις αράδες γνωρίζετε πως για τις δύσκολες μέρες του μήνα υπάρχει εναλλακτική από τις σερβιέτες και τα ταμπόν που μπορείτε να αγοράσετε μία φορά και να το έχετε για πάντα?

Θα μου πείτε, ωραία και τι να κάνουμε? Το μήνυμα που το κίνημα Zero waste θέλει να περάσει στον κόσμο είναι πως υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά και για πολλά άλλα παρόμοια θέματα ώστε  να πάψουμε να κάνουμε όλα αυτα τα "εγκλήματα" που σκοτώνουν τον πλανήτη μας σιγά σιγά.

Επισκεφτείτε και τη σελίδα http://www.sapontina.com/ από την οποία προμηθεύτηκα τα μεταλλικά μου καλαμάκια καθώς και τα από κεομάντηλα τροφίμων (για χρήση αντί του αλουμινόχαρτου ή του σελοφάν) για να δείτε πληθώρα άλλων προιόντων που έχει προς πώληση για να υιοθετήσετε ένα zero waste lifestyle.

Τέλος σας προτείνω να διαβάσετε για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες των νησιών που απαγόρευσαν την πλάστικη σακούλα στα πλαίσια του LIFE Debag Ευρωπαικού προγράμματος.

"Κάν'το όπως ένας Σιφνιός - Η Σίφνος καταργεί τις πλαστικές σακούλες"

Σαντορίνη και Τήνος - 2 ακόμη νησιά τις καταργούν!

αλλά πρώτη και καλύτερη ήταν η Αλόννησος που τις κατήργησε από τον Γενάρη και αυτές τις ημέρες έχει διάφορα δρώμενα με καθαρισμούς βυθών, παραλιών και ενημερώσεις!

Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι η αρχόντισσα των Κυκλάδων, η Σύρος !

Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια γίνονται στη μικρή και όμορφη Ελλάδα, παρά την κρίση κι έτσι δε μετανιώνω που επέστρεψα αλλά έχω και επιτέλους μια ελπίδα για το μέλλον της χώρας μας, σε περιβαλλοντικό επίπεδο!

Θα χαρώ να διαβάσω τις κινήσεις που θα κάνετε αφού διαβάσετε αυτή την ανάρτηση οπότε αν θέλετε αφήστε μου ένα σχόλιο από κάτω,  όταν τις κάνετε! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από την ηθική, για αυτό που κάνουμε άλλωστε. Και το να ξέρουμε πως επηρεάσαμε έστω κι έναν άνθρωπο είναι μία μικρή νίκη.

Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο!

4 σχόλια:

  1. Μπράβο, Ελίζα μου!!! Ξεκινάμε δυναμικά με τα παγούρια από Σεπτέμβρη στο σχολείο!!! Αν και αρκετά παιδιά έχουν το δικό τους!!!
    Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ!
      Ναι, στα σχολεία είναι πολυ σημαντικό να ειπωθεί. Σε οσα πηγα, οταν ελεγα για τα παγουρια, οσα είχαν το εβγαζαν και το έβαζαν πανω στο θρανιο περήφανα κι οσα ειχαν πλαστικό μπουκαλι, το εκρυβαν! Τα γλυκουλια...
      Αλλα ειναι να αναρωτιόμαστε γιατί κάθε θρανίο έχει κι απο ενα μπουκάλι. Εγω στο σχολείο δε με θυμάμαι να αγοραζα ποτε μπουκάλια νερού.
      Πάντως μιας κι οι παρουσιάσεις της ΕΕΑΑ γίνονται μονο στα δημόσια,στα ιδιωτικά πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι καθηγητές. Επόμενο βήμα: Αντικατάσταση πλαστικων ταπερ απο μεταλλικα. :)

      Διαγραφή
  2. Συγχαριτηρια για τη δουλεια σας! Ειδα το ονομα σας στις ειδησεις οταν εθιξαν το θεμα των παραστασεων με δελφινια στο ζωολογικο παρκο και ως vegan σηκωθηκα αμεσως να δω πειτινως προκειται! Ημουν ιδιαιτερα χαρουμενη να δω οτι υπηρξαν παρατηρησεις και αντιδρασεις σχετικα με το ανεπιτρεπτο αυτο φαινομαινο και ετσι αποφασισα να σας googlαρω..! Ειδα επισης οτι βοηθησατε στο να φτιχτει το ντοκιμαντερ food for thought αρα υπεθεσα πως ειστε και σεις vegan.. πολλες φορες εκνευριζομαι οταν βλεπω περιβαλλοντολογους να τρωνε κρεας χψρις να ξερουν τις επιπτωσεις των πραξεων τους! Ειμαι 16 χρονων και πολλες φορες αισθνομαι μονη μου σε αυτον τον αγωνα αλλα εμπνεομαι απο ακτιβισυες σαν και σας που κανουν τις σκεψεις τους πραξεις για να υπαρξει ενα καλυτερο αυριο για τα ζωα αλλα και για μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Δε φαντάζεσαι τι χαρά μου δίνει ένα τέτοιο μύνημα από ένα κορίτσι της ηλικίας σου! Γιατί συχνά νιώθω κι εγώ πως κάνω μια τρύπα στο νερό. Αμα θες να στηρίξεις τον αγώνα μας για να κλείσει το δελφινάριο: https://www.change.org/p/hellenic-minister-of-environment-energy-mr-tsironis-petition-against-cetaceans-captivity-in-greece βαλε μια υπογραφη εδω! Ελπιζω να σου αρεσε και το ντοκιμαντερ. Τα καλα νεα ειναι πως τα τελευταια χρονια στην Αγγλια μονο ο βιγκανισμος εχει αυξηθει κατα 30% !Γενικα, αυξανομαστε με γεωμετρικη προοδο! Μη χανεις την ελπιδα σου, μπορεις κι εσυ να βοηθησεις στο να γινει ο κοσμος μας καλυτερος. Και κυριως, δεν εισαι μονη! Αν εχεις fb μπορεις να με βρεις κι εκει, Elisabeth Dimitras θα με βρεις.

      Διαγραφή